AURICULO-THERAPIE

Auriculotherapie is een vorm van behandeling waarbij reflexpunten in het oor gericht worden gestimuleerd. Deze reflexpunten kunnen gekoppeld zijn aan bepaalde organen, delen van het zenuwstelsel of spieren, banden of pezen. Anders dan in de TCM ( Traditional Chinese Medicine) werkt de auriculotherapie niet specifiek door middel van het balanceren van de energie in het meridiaansysteem. Dit is een groot verschil met TCM. Vanaf de jaren 50 onderzocht Paul Nogier de relatie tussen de verschillende structuren en orgaansystemen in het lichaam en de relatie daarvan met de reflexpunten in het oor. Hij richtte een groot onderzoeksinstituut op dat heden ten dage nog bestaat. Bijzonder aan de auriculotherapie is dat ook subtielere verstoringen zoals die in het auraveld kunnen worden opgespoord met behulp van filters en d.m.v. de reflexpunten in het oor worden beïnvloed.

In Nederland ontwikkelde de nederlandse arts Ton van Gelder het systeem van Nogier verder. Dit systeem maakt dit onder andere gebruik van het werken met chakra’s, nadi’s en de subtiele voertuigen. Hij incorporeerde hierbij ook het gebruik van speciale homeopatische middelen. Hij noemde zijn systeem SiVAS-acupunctuur.

Zowel de TCM als de Auriculo-therapie maken gebruik van naalden, maar het zijn gescheiden vaardigheden. Net zoals een kok en een chirurg beiden gebruik maken van een mes, maar verschillende disciplines beheersen en beiden de gezondheid trachten te bevorderen. Acupunctuur en TCM worden daarom vaak ten onrechte als een en hetzelfde gezien. Het vak van Auriculo therapie wordt onderwezen aan natuurgeneeskundigen maar niet specifiek aan natuurgeneeskundigen met een TCM achtergrond.

In mijn praktijk maak ik gebruik van de Auriculo-therapie pur sang, maar bijvoorbeeld ook in de ESB (energetische structurele balans), die op een andere pagina op deze site wordt beschreven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het gericht testen van aparte spieren of lichaamsstructuren en het behandelen van de Auriculo-punten in het oor met behulp van een laser-straaltje (5 mmv). In dat geval behandel ik met Auriculo-therapie, maar komen er geen naalden bij van pas (dit is dan per definitie geen acu-punctuur; deze laatste zin is toegevoegd ter informatie van zorgverkeraars die mijn website raadplegen)

Paul Nogier is niet heel bekend geworden bij het grote publiek, maar zijn ontdekking van de representatie van het lichaam in het oor is bij een groter publiek bekend. In het bovenstaande beeld zie je 3 fasen van ontwikkeling van ziekte waarbij de reflexpunten in het oor verschuiven afhankelijk of een aandoening zich in een acuut, chronisch of degeneratief stadium zich bevindt.