E.S.B.

E.S.B. staat voor Energetisch Structurele Balans. Dit verwijst naar de balans van de structuren in het lichaam. De botten, de ligamenten, de spieren, pezen en het zenuwstelsel. Dit zijn geen statische structuren gefixeerd in een “juiste” plaats en verhouding, maar onderdelen in een energetisch proces waarin het geheel steeds weer zelfstandig een optimale balans zoekt.

Wanneer er stabiliteit in het lichaam is kan zij zich vrij bewegen in de wereld. En is het lichaam in staat zich zelfstandig te herschikken / herstellen naar gelang de uitdagingen die op haar pad komen. Wanneer deze zelf-regulering verstoord is maakt het lichaam dit kenbaar door ongemak, pijn, ontsteking, stijfheid etc..
De oorzaak van klachten ligt meestal in een verstoring van de communicatie in het lichaam, of een niet meer gebruik maken van de capaciteiten en vrijheden van de structuren in het lichaam. Daarom is de oorzaak van klachten ook zelden een gevolg van “dat er iets kapot is”.

Vaak is de plaats waar de symptomen ontstaan niet de plek waar de oorzaak van de klacht ligt.
Een voorbeeld om de uiterst voor de hand liggende logica hiervan te illustreren. Stel je hebt een bouwwerk, bijvoorbeeld de Eiffel-toren, en je maakt nu een van de smeedijzeren verbindingen onder in de toren 50 cm langer. Je kunt je voorstellen dat nu de gehele toren onder spanning komt te staan. Niet alleen onder in de toren, maar ook juist in de top zal de kleine afwijking onderin als een grote uitslag of torsie in de spits merkbaar worden.

In het menselijk lichaam werkt het niet anders, waarbij je naast de “dragende” structuur, het bottenstelsel, ook te maken hebt met een bewegingsapparaat (het spierstelsel, de pezen, banden en kapsels), het zenuwstelsel dat voor de aansturing zorgt en de geest die door gedachten, beelden en emoties de balans in het proces als geheel beïnvloed.

Al deze structuren vormen één samenhangende eenheid met geheel de mens, zijn gevoelens, gedachten, taken, streven, bewustzijn enzovoort. Al deze informatie, intelligentie, drukt zich uit in de vele structuren, maar vormt energetisch één stroomsysteem welke je het energetisch lichaam zou kunnen noemen. Daar waar het lichaam uitgedaagd wordt en niet als een functionele eenheid kan reageren, gaat zij zich letterlijk in bochten wringen om de taak ( bijvoorbeeld buigen of bukken) toch uit te voeren.


Tijdens een ESB behandeling leert het lichaam weer de juiste coördinatie van alle samenstellende systemen zoals, het botstelsel, het spierstelsel tot en met gedachtenpatronen op te pakken.
Zoals je kunt begrijpen kan de oorzaak van een klacht zeer complex en verborgen zijn, maar voor het zelfde geld, ook zeer eenvoudig.


De behandelaar werkt met zachte handgrepen die het lichaam de ruimte geven zijn eigen weg weer te vinden. Door middel van oor-acupunctuur met een laserlichtje wordt het zenuwstelsel gereset en kunnen zenuwbanen die ogenschijnlijk niet of onvoldoende functioneren weer geprikkeld worden tot volledige deelname aan het geheel.
Dit alles maakt dat ESB zeer effectief werkt en vaak maar één behandeling nodig heeft. De werkwijze is zacht en werkt met het lichaam, luisterend naar haar intelligentie en legt niet met kracht de wil van de behandelaar aan het lichaam op.

VOOR WIE VAN TOEPASSING

De toepassing van ESB is zeer breed. Omdat ESB direct de verstoringen in het functioneren van het geheel uitbalanceert zijn de effecten te merken op alle aspecten van het lichaam.

Concreet wordt ESB o.a. toegepast bij:
Behandeling van zenuwuitval en zwakte, aandoeningen van de wervelkolom, craniale aandoeningen, hoofdpijn, nekklachten, whiplash, rugklachten, bekkenklachten, lumbale- en thoracale klachten, schouderklachten, ellenboog-, pols- en handklachten, been-, heup-, knie-, enkel- en voetklachten, artritis, artrose en andere gewrichtsklachten, toestand na ongeval of operatie, bekkenproblemen na zwangerschap sportblessures, stress en post-traumatische klachten, toestand na een beroerte, neurologische klachten.