Rugklachten
en gewrichtsproblemen

WEER TERUGKOMEN IN JE CENTRUM

Rugklachten en gewrichtsproblemen (knieƫn, heupen etc.) zijn veel voorkomend. Klachten waar mensen soms jarenlang mee rond lopen. In de loop der tijd past men zich aan. Pijn wordt normaal en men leert leven met een beperking in de beweeglijkheid.

Vaak liggen er een beenlengte verschil en scheefstand van het bekken aan ten grondslag.
Oorzaken kunnen velerlei zijn. Dit kan reeds jaren, zelfs vanaf de geboorte, aanwezig zijn en veroorzaakt spanning in het gehele lichaam. Omdat alle wervels en gewrichten aan elkaar gekoppeld zijn, verschuiven in de hele ruggenwervelketen op verschillende plaatsen de elementen, wervels, en is er continue spierspanning nodig om de scheefstand te compenseren.

Dit vertaalt zich in moeheid en ‘vermoeide’ plekken in het lichaam. Zo ontstaat er meer pijn bij inspanning, bij gewoon zitten of liggen. Als door stress of druk de spanning in het lichaam groter wordt raken die gevoelige plekken door scheefstand van de wervels overbelast.

Bij de DORN METHODE worden alle gewrichten, van enkels tot atlas weer in hun centrum geplaatst. Dit gebeurt niet met geweld of ‘kraken’ maar door een ontspannen bewegen vallen de gewrichten op hun plek en kan het spierstelsel zijn evenwichtige spanning wederom aannemen. Het lichaam wordt als het ware uitgenodigd opnieuw in zijn natuurlijke centrum terug te komen. Zo wordt dit ook ervaren. De oorspronkelijke lichtheid en geaardheid komen als vanzelf terug in het lichaam nu alles op zijn plek valt.

Tussen de wervels treden de zenuwbanen uit die verbonden zijn met organen en klieren in het lichaam. Als wervels verschoven raken of onder spanning staan, kunnen deze zenuwen in de verdrukking raken en raakt daarmee de aansturing en voeding van organen verstoord.
Zo kan een beenlengte verschil uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld darmklachten. Als de wervels na correctie weer recht op elkaar gaan staan kunnen de tussenwervelschijven hun oorspronkelijke vorm weer aannemen en krijgen de uittredende zenuwen weer volop de ruimte.

Een beenlengte verschil kan eenvoudig gecorrigeerd kan worden. Inlegzolen zijn hiermee verleden tijd, daar zij slechts ondersteuning geven aan een scheefstand, maar niets aan de oorzaak veranderen en in wezen zelfs de bestaande onbalans in stand houden.

Een scheefstand in het bekken kan een scheefstand in de bovenste halswervel veroorzaken en dit kan leiden tot hoofdpijn of concentratieproblemen. Ook het kaakgewricht kan hierop reageren met tandenknarsen of gebitsklachten als gevolg.
Ischias of het zogenaamde ‘het is in mijn rug geschoten’ ontstaat meestal uit een onevenwichtige belasting door het beenlengte verschil. Men staat dan niet in zijn midden en bij tillen ontstaan daardoor extreme trekkrachten. Het tillen veroorzaakt dan niet de klacht maar brengt eerder de disbalans aan het licht. Verschuivingen in de 3de lendenwervel zijn vaak gekoppeld aan knieklachten wat weer leidt tot moeite met lopen of vermoeide voeten. Een ongelukkige val op het stuitje kan jarenlang pijnlijk zitten, onrust, ongeaard voelen of aambeien veroorzaken. Zo valt te begrijpen dat een lokale behandeling of correctie altijd weer tijdelijk van aard is als niet het gehele lichaam weer in zijn natuurlijke centrum komt.

E.S.B

Bij vele vormen van rug en gewrichtsklachten pas ik in de praktijk ook E.S.B toe.